Verslag vertoning FNV documentaire Over Leven

Ondanks het slechte weer en de eerste voorronde van het songfestival zijn er toch heel veel mensen naar het Arminius debatcentrum gekomen om gezamenlijk de FNV documentaire "Over  Leven" te zien. We kregen een inkijk in het leven van Abdel, Agelika, Gerard, Monique, Peter, Roy, Thérèse en Zoubida. Elk heeft op zijn/haar eigen manier last van de inkomens crisis.

Bestaansonzekerheid door een te laag loon of onvoldoende pensioen, lege broodtrommeltjes zien bij de leerlingen in je klas, je zorgen maken over de toekomst van je kinderen, maar je vooral ook ergeren aan de verregaande individualisering en verdwijnende solidariteit. Roy, de zorgmedewerker en Peter de docent aan een Rotterdams school, mochten hun zorgen nog eens in levenden lijve toelichten. Hiervoor werden zijn geïnterviewd door Lieke Smits campagneleidster van "Nederland verdient beter" . Alle hoofdrolspelers gaven allemaal aan dat zonder je te verenigen, zonder vakbond, zonder de FNV, de problemen niet zijn op te lossen. Tuur Elzinga, voorzitter van de FNV, was het hier natuurlijk helemaal mee eens. In het gesprek met Lieke liet hij nog eens duidelijk merken hoe verontwaardigd en boos hij is dat de gefilmde situaties kunnen voorkomen in een rijk land als Nederland. “Er is geld genoeg, alleen moeten we het wel durven te halen bij wie het zit. Er is veel te veel naar de rijken gegaan. De FNV wil de 60 miljard aan verloren koopkracht bij hen terughalen” aldus Tuur. Uiteraard vroeg Lieke ook hoe hij het had ervaren om een rol te spelen in de documentaire. Tuur erkende dat hij wel eerst een drempel over moest om een kijkje te laten nemen in zijn privéleven. En dat terwijl hij niets ongemakkelijks te vertellen had. Hij had daarom enorme bewondering voor de hoofdrolspelers voor wie het soms toch wel wat gênant was om vrijuit over hun weinig rooskleurige situatie te praten.

Zoals Monique, werkzaam in een ziekenhuiswasserij, die er enorm tegenop zag haar bestaansonzekerheid via de film aan haar familie kenbaar te maken. Maar, zo vertelde Lieke, bij de première in Almelo zat ze gelukkig te stralen in het gezelschap van haar twee zussen. Of Roy, werkzaam in de zorg die moest erkennen dat zorgmedewerkers eigenlijk te lief zijn en te weinig tijd hebben om voor zichzelf op te komen. En Angelika, werkzaam bij de Bijenkorf, absoluut niet gewend om te demonstreren voor het schamele loon dat ze daar ontvangt.

Na de vertoning werd nagepraat over de huidige problemen, ontstaan door de inflatie, aan de hand van een viertal vragen.

 Wat merkt u zelf van de inflatie? Daarop werd onder meer geantwoord:

  • Kosten van huishouden 50% omhoog.
  • Energierekening verdubbeld per maand (kachel kan niet aan!).
  • Vakbond is er voor iedereen, ook voor de personen die wel rond kunnen komen.
  • AOW veel ouderen zitten aan de armoedegrens, pensioen niet geïndexeerd.

 Ziet u werkgevers die mensen extra helpen vanwege inflatie? En lost dat de problemen op?

  • Regeling voor schuldhulpverlening (budgetcoach extern). Geld lenen bij de werkgever! (helpt niet echt).
  • December 200 netto bij desalaris, niet toereikend maar wel sympathiek. Aanbod om langs te komen bij problemen. Kleine druppeltjes.
  • Niet structureel werk, benzinekosten zijn eindelijk verhoogd van 19 naar 30 cent. Je merkt het wel, alle kilometers worden vergoed.
  • Geen hulp gekregen van werkgever! Werkgever heeft CAO afgesproken met 2 kleine bonden.

 Welle oplossingen moeten we met elkaar voor strijden?

  • Automatische prijscompensatie (APC) in de CAO!
  • Basisinkomen voor iedereen!
  • Minimumloon omhoog! (daarmee ook de AOW en uitkeringen)

 

Hoe kunnen we samen méér mensen achter onze boodschap krijgen? 

  • Onderwijs moet ook aandacht geven aan de rol van de vakbonden. Het gaat om solidariteit!
  • Vertellen van het verhaal is belangrijk! Aan iedereen waar we mee samen werken.
  • Studenten betrekken.
  • Mensen hebben een bepaald beeld van FNV. Goede redenen vertellen waarom lid te worden. Wat kun je doen met elkaar.
  • Ondernemer in je eigen leven zijn. Men moet bewust worden wat het is om werknemer te zijn.

Na afloop werden de ontstane discussies nog even voortgezet onder het genot van een drankje.

Voor wie nog meer wil weten over bestaansonzekerheid, en vooral hoe we die gezamenlijk kunnen verminderen; op 6 juni komen we weer bijeen in het debatcentrum Arminius. Dan vertonen we de VPRO Tegenlicht documentaire “de Kloofdichters” over mensen en organisaties die de groeiende kloof tussen arm en rijk proberen te verkleinen.

Image
Image
Image