Image


Bestaanszekerheid

Mars tegen de armoede
Image
Image
Klik hier om te lezen wat Carry zei over armoede.

Lieve arme mensen en aanverwante artikelen.

Er is mij gevraagd om hier een stichtelijk woord te komen houden. Het moest over armoede gaan, ongeveer 10 minuten duren en het mocht ook best een beetje leuk worden.

Nou loopt het bij dat leuk al mis, want maar armoede is niet leuk.

Armoede is grauw, het is stress, het is honger, het is pijn in je buik, het is een stapel enveloppen in de gang die je maar beter niet kan openmaken. Het is koud, vanwege de gasrekening. Het ruikt want het wasmiddel was niet in de aanbieding. Het is hoofdpijn van de zorgen, het is het verdrietige koppie van je kind omdat hij niet mee op schoolreisje kan.

Het is je baby toch iets langer met die luier laten doen, het is dat je dochter niet naar school kan omdat je geen maandverband voor haar hebt kunnen kopen. Ook niet voor jezelf trouwens. Het is een boete omdat je het OV echt niet kon betalen en toch naar je moeder in het verzorgingstehuis moest. Omdat ze daar niet genoeg personeel hebben om haar onder de douche te doen.

Het is de medicijnen die de huisarts voorschreef toch maar niet halen bij de apotheek omdat je de eigen bijdrage niet kan betalen. Het is het ene eindje aan het andere willen knopen terwijl je toch echt een flink stuk tekort komt. Het is van je vakantiegeld de huur betalen. Het is trek hebben in oliebollen maar je hebt én de olie én de bollen niet.

Kortom: armoede is kut. En dan nog zonder peren ook.

Ja maar, zegt er altijd wel een debiel op een feestje: er is geen echte armoede in Nederland. Dat zegt hij  dan met een hete aardappel in zijn mond en een stuk in de kraag. Als je hem dan niet meteen een welverdiend knietje geeft, gaat hij door he. Onverdroten en onversaagd.

En dan staat er ook nog wel altijd zo’n tuthola naast, met een Gucci-tassenverzameling, die zoveel waard is dat je daarmee half Afrika van de hongersnood had kunnen redden.

Die dan zegt, maar er zijn toch heel veel potjes voor, tegenwoordig. En voorzieningen.

En daar knippert ze dan bevallig bij met haar valse wimpers, onder haar getatoeëerde wenkbrauwen. Terwijl ze haar opgespoten lippen tuit en van de botox en de fillers zo’n verstarde kop heeft dat ze haar prosecco wel met een rietje moet drinken.

Potjes, en voorzieningen.

Hebben we het dan over de voedselbank, die binnenkort op nog maar drie plekken in Rotterdam gaat zitten, zodat je er in ieder geval niet naar toe kan als je wat verderop woont? Of over de kledingbank waar haast geen herenkleding en al helemaal geen herenschoenen zijn? Over Meedoen in Rotterdam, die de zwemlessen van je kind wel willen betalen als je eerst zelf het inschrijfgeld schokt. Wat je natuurlijk niet hebt, anders had je Meedoen niet nodig.

Over de laptop die je voor je kind kan krijgen: eigen bijdrage € 30. Over de fiets voor datzelfde kind: eigen bijdrage €20. En dan zal je meer kinderen hebben. Is je maandgeld hier meteen al helemaal aan op.

Over de individuele inkomenstoeslag van de Gemeente van € 120  die je maar één keer kunt krijgen, maar dan niet als je net een diploma gehaald hebt. Nee, ik weet niet wie dat verzonnen heeft. Ik wil het niet weten ook. Ik denk de afdeling Schlemiel en Co, die vlak achter de balie van het kastje naar de muur zit. En naast die balk waar ze graag anders het geld overheen gooien.

Nee ik wind me helemaal niet op, ik ben iets leuks aan het verzinnen over armoede.

Potjes en voorzieningen. Ik denk dat er 30 verschillende fondsen zijn waarbij je soms zelf een aanvraag kan doen. Soms moet het via de vraagwijzer, het wijkteam, de huisarts, de jeugdcoach, de intern begeleider, het budgetmaatje, het expertteam financien, stichting zus, stichting zo. Stichting Rot toch heel gauw een andere kant op.

De economie blijft wat achter in Rotterdam maar bij de armoede-industrie is niks aan de hand hoor. Die groeit en bloeit als nooit tevoren.

Met allemaal een eigen directeur 70.000 per jaar, met allemaal een eigen gebouw, 30.000 per jaar, een eigen huisstijl, logo en eigen fucking formulier. Die allemaal apart willen checken aan de hand van je loonstrookje, je uitkeringsspecificatie, je bankafschriften van 3 maanden terug, het inkomen van je partner en je inwonende kinderen of je niet toevallig aan het profiteren of frauderen bent.

Ik denk zomaar dat als je de Rotterdampas met korting gekregen hebt, je ook wel recht hebt op de rest. En dat dan helemaal niemand meer iets van jou hoeft in te zien. Bemoeizuchtig getrut en gefrut.

Armoede is een grote wond in onze samenleving waar het rijk, de gemeente en de liefdadigheid steeds maar pleistertjes op blijven plakken. Schots en scheef, soms over elkaar heen, maar met overal nog open plekken waardoor de wond blijft ontsteken, etteren en zweren.

Terwijl er maar één oplossing is voor het hele armoedeprobleem. En dat weet jij, en jij, en jij daar ook. En dat is geld. Dat je voldoende  inkomen krijgt waarmee je al uitgaven kunt betalen. En dat dat er nog steeds niet is. Gloeiende, gloeiende, gloeiende.

Nee ik ben helemaal niet boos, nee dat lijkt maar zo!

Ik sta gewoon iets leuks te verzinnen over armoede. En dat is er wel. Twee dingen zelfs:

  1. We hebben een nieuwe wethouder mevrouw Natasha Mohamed-Hoesein en die is in ieder geval beter dan de vorige. Enis Oetlul Igit.
  2. En dat is vooral deze mars, dat zijn jullie. Die zo prachtig kleurig in weer en wind aan kwamen lopen over die Erasmusbrug. Lekker strijdbaar stel van me!

Dat maakte mij gewoon apetrots om hier te mogen staan.

En dan nog gauw het stichtelijk woord? In Rotterdam is er natuurlijk maar één woord en dat is Feyenoord.

En die hadden dat spandoek toch bij de kampioenswedstrijd? Weet je dat nog. Daar stond op: wij gaan winnen vandaag, alleen met hoeveel is de vraag.

Als we de eerste drie woorden daar nou eens van pakken.

Wij gaan, winnen, zo met z’n allemaal, hoe we hier staan. Van die hele fucking armoede. Ik weet het zeker.

Doei ik was Carrie tot de volgende keer.

Image
Klik hier om het Armoedegedicht van Levi Noë,
Spoken Word kunstenaar te lezen.

Nederland is een rijk en welvarend land voor de meeste van ons. En er is dus een hele groep die wordt vergeten daarom. Armoede in Nederland bestaat zolang er financiële problemen ontstaan en ik ken er geen één die dat deed voor de lol. Maar wie zegt mij waarom gaat 1 op de 5 kinderen in de grote stad zonder te hebben ontbeten naar school?

Hoe kom je aan een huis als je starter bent, al jaren aan het wachten bent of een punt zet achter je relatie. In een huizenmarkt waar overbieden heel normaal is. Waar de energie en benzineprijzen stijgen naar krankzinnige bedragen en hoezo worden boodschappen duurder bij inflatie. Het is waanzin.

Cao-onderhandelingen lopen stuk, rekeningen komen door de bus en blijven ongeopend, rondkomen is een hele klus. En daarom lopen er bij de voedselbank gezinnen rond met kinderen die denken dat ze bij de supermarkt zijn. Omdat ze niet weten hoe een Albert Heijn er van binnen uitziet.

Als je niet beter weet. En je hebt het niet breed. Je hebt 50 euro leefgeld per week. Dan weet je nog niet wat er onder aan de streep staat wanneer in je de schuld zit. Want je ziet aan de deur van de koelkast niet tot hoeverre die gevuld is.

Weet jij hoe schoenen lopen die versleten zijn?

Hoe ongelukkig voelen moeders zich als ze niet gegeten hebben? Hoeveel reclamefolders moet je gelezen hebben. Om te weten waar deze week weer de meest goedkope producten zijn.

Stel je voor dat een kind niet kan sporten omdat geen geld voor is. Terwijl nieuwe vrienden maken het belangrijkste onderdeel van het spelletje is. Hoe knoop je de eindjes aan elkaar wanneer het tegenzit. Hoe vaak vraag je aan iemand of hij een beetje over kan maken naar je rekening. Als er aan het einde van de maand een stukje overblijft.

Hoe krijg je zaken weer op orde na alles wat is misgegaan. Probeer het maar ‘ns droog te houden als het water tot je lippen staat. Hoe leer je na alles wat je hebt meegemaakt opnieuw op eigen benen staan, zonder dat het over overleven gaan.

Perspectief is wat een beter leven maakt. Het probleem is misschien wel het systeem waarin je mensen naar beneden haalt. Want als je er eenmaal in zit is het moeilijk om er uit te komen en je kan het beter tegen gaan.

Want armoede is nog veel te anoniem, steek een hart onder riem maar zorg dat je het bespreekbaar maakt. Zodat alles wat we kunnen missen over naar kunnen delen gaat.

Levi Noë, Spoken Word kunstenaar

Nederland verdient Beter

Er is genoeg geld in Nederland, maar het gaat niet naar onze inkomens, ons onderwijs en onze zorg. Het geld komt terecht in de zakken van aandeelhouders en grote bedrijven. Dat moet ophouden. De FNV gaat voor een eerlijke samenleving. Niet alleen tijdens de verkiezingen, maar het hele jaar door. We zijn al langere tijd bezig en gaan ook na de verkiezingen door. Lees hier wat we nog meer doen.
Image
Afgelopen zaterdag was het de Dag van de Bestaanszekerheid. Wat was het een mooie en strijdbare dag in Amsterdam. Samen hebben we een duidelijk signaal afgegeven aan Nederland en aan de Haagse politiek.

Wij gaan door

Over twee weken zijn de verkiezingen en dan is het aan alle Nederlanders om te bepalen wie er straks ons mogen vertegenwoordigen. Laat in het stemhokje ook je stem horen. We weten nog niet wat de uitslag zal zijn en welke partijen straks een regering gaan vormen. Dus is het nog niet zeker of de mooie woorden tijdens verkiezingstijd worden omgezet in daden. Maar van één belofte kun je ook na de verkiezingen uitgaan: FNV blijft samen met jou strijden voor een leefbaar inkomen voor iedereen.

Wat kun je doen?

Op 22 november zijn de verkiezingen. Ga stemmen en laat je stem horen. Donderdag is er een bijeenkomst in Pakhuis De Zwijger over graaiflatie en zondag de klimaatmars in Amsterdam. Goed om daar ook je stem te horen. Deel ondertussen de video van de Dag van de Bestaanszekerheid op Facebook, Instagram of LinkedIn. Na de verkiezingen houden we de druk op de politiek. Kunnen we dan weer op jouw steun rekenen? Want Nederland verdient beter.